fbpx
Belgische senioren zijn de gelukkigste van Europa!

Belgische senioren zijn de gelukkigste van Europa!

Worden Belgen beter oud dan anderen? Uit een Europese studie* is net gebleken dat Belgische senioren zich beter in hun vel voelen dan hun Europese collega’s…

De senioren van vandaag…

Er zij op gewezen dat een 65-jarige Belg zichzelf nog niet als een bejaarde beschouwt! In feite geeft hij toe dat hij zich pas « oud » begint te voelen vanaf zijn 80ste. De Belgische bejaarde is sociaal actief, hij surft op het internet, hij voelt zich jonger dan zijn leeftijd en hij heeft de behoefte zich nuttig te voelen.

81% van de Belgen zegt tevreden te zijn met zijn leeftijd, terwijl het Europese gemiddelde 75% bedraagt. De Belgische senioren zijn, vóór de Italianen (73%) en de Fransen (69%), veruit het meest optimistisch (77%). De sleutel tot dit geluk ligt voornamelijk in hun mentaliteit. De Belgen nemen het leven zoals het komt, zonder nostalgie naar de goede oude tijd of zich zorgen te maken over wat morgen zal brengen (75%). 71% van hen houdt ook van nieuwe uitdagingen, wat hoger is dan het Europese gemiddelde van 67%. Ze willen genieten op hun « oude dag ».

In het algemeen zijn senioren gelukkiger als ze zich nuttig voelen. 80% van de Europese senioren denkt er zelfs zo over, met een piek van 85% tussen 70 en 79 jaar. Ook hier liggen de Belgen iets boven het Europese gemiddelde. In de onderzochte landen is de manier waarop mensen zich nuttig voelen echter anders dan wat algemeen door de jongere generaties wordt aanvaard. De laatsten denken nog steeds dat ouderen zich alleen nuttig voelen wanneer zij hun kennis aan anderen doorgeven, terwijl de realiteit erop wijst dat dit nut het duidelijkst naar voren komt wanneer zij zichzelf helpen. Het recht op eigendom, het zelfstandig beheren van eigendom en huis, en door de samenleving als volwaardige volwassenen worden gerespecteerd, zijn allemaal sleutelfactoren. Maar liefst 90% van de senioren wil een actieve rol in de samenleving spelen.

Digitale technologieën spelen ook een belangrijke rol in het welzijn van senioren omdat zij hen in staat stellen zich onafhankelijk te voelen. 70% van de Europese senioren gebruikt het internet ten minste eenmaal per maand om zijn financiën te beheren, tegenover 79% van de Belgische senioren. 92% van de Belgische senioren zegt ten minste eenmaal per maand e-mails te versturen. Slechts 29% van de Belgen ouder dan 65 jaar is het ermee eens dat zij nooit sociale media gebruiken. Digitale technologieën worden ook steeds meer gebruikt voor vrijetijdsactiviteiten. Zo surft 40% van de Europese senioren minstens één keer per maand op het internet voor cultuur, muziek of films. Het is ook een belangrijke bron van informatie voor hun gezondheid.

De veranderende behoeften en verlangens van ouderen gaan tegenwoordig niet altijd samen met de perceptie van de samenleving. 65-plussers willen vooral de regie over hun leven behouden en actief blijven. Sociaal contact en vrijheid zijn essentieel.

… en de verzorgingshuizen van morgen!

Om tegemoet te komen aan de behoeften en wensen van senioren die in verzorgingstehuizen verblijven, zijn wifi, sport, cultuur en technologie een basisbehoefte geworden. Hetzelfde geldt voor het belang van de mogelijkheid om familie en vrienden te ontvangen, aangezien dit de wens was van 94% van de ondervraagden. Hetzelfde geldt voor de vrijheid om de nalatenschap te verlaten wanneer zij dat wensen. In de vernieuwende aanpak van Senior Living Group staat het algehele welzijn van de persoon net zo centraal als de zorg. De bewoners worden op hun juiste waarde geschat en de verstrekte zorg wordt aangepast aan hun capaciteiten, hun autonomie en hun levensproject… Want zich nuttig voelen is de sleutel tot een gelukkige oude dag!

* De studie « European seniors today » werd in juli 2018 uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de Korian Foundation « For Ageing Well », de internationale organisatie waar Senior Living Group deel van uitmaakt. Elke dag zorgt Senior Living Group(www.srliving.be) voor meer dan 11.000 bewoners in 100 instellingen in heel België.


Source : fiftyandmemagazine.be